tiistai 28. elokuuta 2012

Nokia vajoaa pörssissä

Hyötyykö Nokia Samsungin ja Applen riidoista?
http://live.wsj.com/video/nokia-may-gain-from-apple-spat-with-samsung/A3B92DD5-4125-400D-8C7C-0C4389DEEF47.html#!A3B92DD5-4125-400D-8C7C-0C4389DEEF47

http://seattletimes.nwsource.com/html/microsoft/2019005359_microsoft28.html

http://business.iafrica.com/worldnews/813589.html

Kännymarkkinat ovat sen verran monimutkaisia, että on kovin vaikeaa arvioida mitä tapahtuu. Nykytiedon valossa Samsungin asema ei heikentynyt kovinkaan paljon mutta tilanne elää.
http://www.usatoday.com/tech/news/story/2012-08-28/samsung-future-whats-next/57364050/1

SAn oikeudenpäätös vaikuttaa suoranaisesti vain Yhdysvaltoihin. Apple yrittää kieltää Samsungin vanhojen mallien myyntiä mutta monet niistä ovat jo muutenkin poistuvia. Nykytiedon valossa kielto ei koske Samsung Galaxy 3 eikä Galaxy 3 miniä. Android markkinoilla on riittävästi yrittäjiä, jotka pystyvät täyttämään Samsungin tuotelajitelman puutteet.
http://joemygod.blogspot.com/2012/08/apple-vs-samsung-round-ii.html

http://sdfla.blogspot.fi/2012/08/apple-crushes-samsung.html

http://althouse.blogspot.fi/2012/08/so-why-did-apple-sue-samsung-galaxy.html

http://14vivin.blogspot.fi/2012/08/samsung-vs-apple-truth.html

http://happierendings.blogspot.fi/2012/07/mataneva-omena-onko-iphone-se-kaikista.html

http://jtalous.blogspot.fi/2012/08/usan-samsung-apple-oikeuden-paatos.html

lauantai 25. elokuuta 2012

USAn Samsung-Apple oikeuden päätös protektionistinen

Apple yesterday won a $1 billion judgment that may also halt U.S. sales of Samsung’s mobile products. The companies return to court next month for a hearing on Apple’s request for a permanent ban on devices including Samsung’s Galaxy Tab 10.1.
http://www.businessweek.com/news/2012-08-25/samsung-facing-product-delays-after-apple-wins-u-dot-s-dot-jury-verdict

Yhdysvaltalaisen oikeusistuimen päätös on puhdasta protektionismia, jonka tarkoitus on suojella Yhdysvaltalaista yhtiötä vapaalta kilpailulta ja samalla päätös riistää Amerikkalaiselta kuluttajalta oikeuden hyödyntää kansainvälistä kauppaa.
http://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/south-korean-court-rules-samsung-didnt-copy-apples-iphone-design-but-both-infringed-patents/2012/08/24/4f1f63ca-ee55-11e1-b624-99dee49d8d67_story.html

Kiinan markkinoiden nousu suurimmaksi älypuhelinmarkkinaksi onneksi muuttaa globaalien markkinoiden dynamiikkaa siten, että isku osuu lähinnä Amerikkaan.
http://shanzai.com/index.php/news-a-articles/14/1858.html

Vapaan kilpailun rajoittaminen on historiallisten kokemusten valossa aina iskenyt rajoittavaa politiikkaa harjoittavan valtion talouteen eniten.
http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444812704577610012314155098.html

http://seekingalpha.com/article/827891-android-feeds-google-s-ego-starves-shareholders

Erityisesti nyt kun Kiina on kykenevä tuottamaan kehittyneitä teknologiatuotteita, emme enää ole riippuvaisia amerikkalaisista.
http://tietsikka.blogspot.fi/2012/08/huawei-ascend-g300-199.html

http://www.gigantti.fi/product/puhelimet-ja-gps/matkapuhelimet/HUAWEIG300BL/huawei-ascend-g300-alypuhelin-musta

http://allaboutsamsung.de/2012/08/live-apple-vs-samsung-das-urteil/

http://technbiz.blogspot.fi/2012/08/apple-samsung-its-about-android.html

http://techaun.blogspot.fi/2012/08/pronunciation-lawsuit-vs-apple-samsung.html

Yhdysvallat pyrkii suojelemaan suuryhtiöitään ja tuhoamaan muiden yritykset kehittää kehittynyttä teknologiaa. Erityisesti Kiinaa Yhdysvallat pyrkii heikentämään ja pitämään sen vain valmistuspaikkana. Korealaisia kurmotetaan, että he muistaisivat asemansa. Euroopan asema on ollut pitkään olla Yhdysvaltojen läänitystä kykenemättä omaan teknologiaan ja riippumattomuuteen Amerikan tahdosta. Nokian tuho on pitkälti osoitus tästä. Stephen Elopin myyräntyö on pitkälti kohdistunut euroopan pakottamiseen polvistumaan amerikkalaisen teknologian edessä ja takaamaan ettei eurooppa kykene haastamaan Yhdysvaltoja käyttöjärjestelmissä. Ken kontrolloi käyttöjärjestelmiä, se kontrolloi koko maailmaa.
http://www.ibtimes.com/articles/377316/20120825/android-jelly-bean-ota-samsung-galaxy-s3.htm

http://www.androidpit.com/korean-court-iphone-samsung-ban

http://www.androidpit.com/samsung-s-closing-statements-consumers-deserve-a-choice

Oikeudenkäynnissä ei ole kyse mistään designistä vaan selvästä protektionismista ja tarpeesta tuhota vapaus teknologiamarkkinoilta. Samsung on jo pitkään edustanut vapautta Amerikan ikeen alla ja sen takia Yhdysvallat haluaa tuhota Korean kansan luonnollisen ja oikeutetun pyrkimyksen kohti vapautta. Samalla Yhdysvallat pyrkii viestittämään Korealle, että sen tulee kuunnella isännän ääntä tarkasti. Kiinaa Yhdysvallat ei pysty pompottelemaan mutta pienempiä maita kyllä.

Nokialle Yhdysvaltalaisen oikeuden päätös oli huono ainakin Kiinan markkinoiden valloittamisen kannalta. Kiinassa varmasti seurataan tilannetta ja vedetään johtopäätökset, että amerikkalaisten kanssa liitossa olevaa yritystä ei tule suosia eikä sen toimintaa edistää.
http://bro.blogspot.fi/2012/08/apple-vs-samsung-it-all-over.html

Oikeustaistelu amerikkalaisten kuluttajien oikeudesta laadukkaisiin kännyköihin jatkuu...
http://www.mtv3.fi/uutiset/it.shtml/2012/08/1604347/asiantuntija-samsungin-patenttisakoista-nokialle-onnenpaiva

Oikeuden käynnistä voi valittaa ja tässä vaiheessa tuloksella ei ole kovinkaan suurta vaikutusta mihinkään.
http://yle.fi/uutiset/brittianalyytikko_nokia_voi_hyotya_applen_oikeusvoitosta/6270027

Nokian asema voi huonontua monilla markkinoilla, koska kiinalaiset luultavasti varovat Nokiaa entistä enemmän ja pyrkivät heikentämään Nokian asemaa.

http://blog.androidsuomi.fi/2012/08/apple-vs-samsung-valamiehisto-teki-paatoksen/

https://www.eff.org/deeplinks/2012/08/apple-samsung-should-fight-battle-in-marketplace

http://www.ipeg.eu/?p=3818

http://macmaa.com/2012/08/25/samsungin-katsottiin-loukanneen-applen-patentteja/

http://www.edibleapple.com/2012/08/11/apple-offered-to-license-its-patents-to-samsung-for-30-per-smartphone-and-40-per-tablet/

Eräs ratkaisu voi olla, että Samsung lisensoi Applen patentit mutta korvaussumma ei voi olla kovinkaan korkea per puhelin, koska Samsung tekee paljon halpoja puhelimia. Periaatteessa myös jonkinlainen suunnattu osakeanti Applelle voisi ehkä myös ratkaista tilanteen.
http://dobrisratings.com/index.php?option=com_content&task=view&id=149703&Itemid=115

perjantai 24. elokuuta 2012

Nokia ei ole missään poikotissa

Nokia ei ole missään poikotissa vaan puhelimet vaan on  liian huonoja.
http://www.uusisuomi.fi/raha/52972-epailee-maailmanlaajuista-nokia-salaliittoa-kosto-stephen-elopille

http://communities-dominate.blogs.com/brands/2012/08/avoin-kirje-nokian-osakkeenomistajille-this-blog-article-in-finnish-english-version-coming-next.html

http://communities-dominate.blogs.com/brands/2012/08/open-letter-to-nokia-shareholders.html

Nykyään kuluttajien vaatimustaso on aika kova ja pelkkä känny ei vielä tuo Joulua.
http://allthingsd.com/20120824/iphone-ranked-seventh-in-chinas-smartphone-market-watch-out-zte/

Monet kiinalaiset ovat patrioottisia eivätkä halua tukea Amerikkalaista Microsoftia eivätkä Nokiaa vaan kotimaista tuotantoa.

Tuskin kiinalaiset operaattorit välittävät Stephen Elopista niin paljoa, että boikotoisivat Nokiaa Stephen Elopin persoonan takia. Kiinalaiset operaattorit eivät halua antaa valtaa ulkomaiselle yritykselle vaan pitävät vallan mieluummin itsellään. Monet kiinalaiset ovat varsin isänmaallisia ja tukevat mielellään kiinan teknologia ponnisteluja.

Jos Nokia olisi operaattorien boikotissa, niin sitten Nokialle pitäisi olla valtava kysyntä operaattoririippumattomien kuluttajien piirissä mutta näin ei ole. Itse ostan omat kännyni käteisellä ja en osta kännyä operaattorilta ja silti en omista Nokian puhelinta.
Toinen esimerkki, Meltemi. Kuulitte varmaan, etta Mary McDowell oli henkilokohtaisesti johtanut Nokian 'karvalakkimalli' alypuhelinjarjestelman, Meltemi, kehittamista. Ja nyt viimesimman tulosvaroituksen yhteydessa Elop lopetti Saksan yksikon, missa Meltemia valmisteltiin. Tama oli siis tarkoitettu toimimaan erittain halpojen laitteiden kayttojarjestelmana. Ja tietenkin Meltemi oli Nokian Qt palvelunkehitystyokalujen kanssa yhteensopiva (jota Windows Phone ei ole). Seka Nokia etta Microsoft ovat sanoneet moneen otteeseen, etta Windows Phone kayttojarjestelma ei sovellu nyt, eika tulevaisuudessakaan halvimpien alypuhelimien kayttojarjestelmaksi.
http://communities-dominate.blogs.com/brands/2012/08/avoin-kirje-nokian-osakkeenomistajille-this-blog-article-in-finnish-english-version-coming-next.html

Tommi Ahonen kehuu Nokia N9 ja tuollainen höperö lööperi jo osoittaa miehen tason. Nokia N9 oli yksi puhelin ja yksi puhelin ei tässä maailmassa riitä vielä mihinkään. Vaikka Nokia N9 oli ihan ok puhelin niin ei se kuitenkaan ollut mitenkään erikoinen todellisuudessa, ja suurin osa kuluttajista ei sitä ostanut.

Lienee kaikille selvää, että Microsoftin kanssa liitossa oleva yritys ei voi tukea Linuxia (Meltemi). Elop on Microsoftin mies ja niin kauan kuin Stephen Elon on johdossa niin Nokia seuraa Microsoftia kuin hai laivaa. Nokia ei enää kykene palaamaan entiseen asemaansa millään strategialla, koska kilpailutilanne on markkinoilla muuttunut niin paljon ja kaikki korjaavat toimenpiteet tulisivat liian myöhään. Nokian ainut tie on Microsoftin tie, oma tie on tuhottu (tarkoituksella).

Nokia on turha yritys ja siitä ei enää kannata marista. Nokian johto tekee päätöksensä ja ajaa yrityksen nurin. Microsoft luultavasti mieluummin näkee Nokian konkurssissa kuin Androidissa eli asiat ovat siltäkin osin selviä.
http://chinahour.blogspot.fi/2012/08/insight-china-ups-lobbying-game-but.html

En tunne Tommi Ahosta mutta Tommin kannattaisi miettiä Kiinaa laajemmalti kuin vain känny ja Nokia perspektiivistä. Kiina ei halua olla riippuvainen Lännestä ja Suomi on osa Länttä. Kiina haluaa oman ICT teollisuuden eikä se halua olla riippuvainen Microsoftista. Itse kannatan Kiinan pyrkimyksiä, koska en halua olla itsekään riippuvainen Microsoftista tai Lännestä. Riippuvuus on aina pahasta, vapaus on parempi. Parempi olla vapaa kuin orja; vaikka orjan osa voi olla helpompi. Vapaus tarkoittaa väistämättä taistelua ja konflikteja, se ei ole helppo tie.
http://www.mobiiliblogi.com/2012/08/21/kiinalaisvalmistaja-esitteli-teholuurin-xiaomi-mi-two/

http://www.shanzai.com/index.php/news-a-articles/14/1858.html

http://www.e-ville.com/en/107-tablet-computers/6142-diel-crane-tablet-laptop.html

Kännypuolellakin muodit vaihtuu ja voipi olla, että kännyt eivät enää kauaa ole edes muodissa.
http://www.piksu.net/artikkeli/teknologiateollisuudessa-h%C3%A4t%C3%A4-toimiala-aloittaa-keskustelut-vaikutuksista-syksyn-palkkaneu

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Piensijoittajat katkeria Nokialle - Elop ulos!

Nokian kurssilaskuun pettyneet sijoittajat ovat vaatineet, että Osakesäästäjien keskusliitto toimisi toimitusjohtaja Stephen Elopin erottamiseksi. Niin helposti Elopin erottaminen ei kuitenkaan käy, eikä siinä olisi järkeäkään, Osakesäästäjien puheejohtaja Timo Rothovius kirjoittaa liiton Viisas Raha -lehdessä.
http://www.taloussanomat.fi/katsaukset/2012/08/22/osakesaastajat-raivona-elop-erotettava/201236184/170
Moni Nokiaan sijoittanut on katkera Stephen Elopille. Myyrä teki myyrän työn mutta arvostusta ei tipu.

Yleisesti ottaen joskus aikanaan kalliin osakkeen rajusti halventuessa ei ole mitään takeita, että osakkeen hinta "palaisi" takaisin ns. oikealle tasolle.
http://www.osinkotieto.com/osinkoyhtiot/nokian-osinkoansa-laukesi/

http://naurunappula.com/791111/nyt-on-nostalgiaa.jpg

Monelle Nokialainen on yhä se aito Känny, jolla on mukava hakata nauloja Saunan lauteisiin.

tiistai 14. elokuuta 2012

Kännymarkkinat kypsiä

Kännymarkkinat ovat siirtyneet ainakin vähäksi aikaa vaiheeseen, jossa kännyköiden ominaisuudet rupeavat vakiintumaan sekä äly- että peruspuhelimissa.
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/whartonin+professorit+nokian+rimn+ja+htcn+tilanne+kay+yha+ahtaammaksi/a828572
Hardware makers are likely to take the biggest hit in such a market rejiggering because most of the competition in the industry boils down to two competing operating platforms and application ecosystems: Google's Android and Apple's iOS. Apple's operating system runs on the firm's own devices, while the Android market features cutthroat competition and a range of devices by Samsung, HTC, LG, Motorola Mobility (now owned by Google) and Chinese players like ZTE and Huawei.
http://www.morningstar.fi/fi/news/articles/107717/The-Smartphone-Shakeout.aspx

http://yle.fi/uutiset/joskus_vanha_kannykka_on_parempi_kuin_alypuhelin/6254100

Ihmiset tuskin jaksavat enää kauaa olla innostuneita uusista kännyistä vaan pikkuhiljaa kuluttajat kyllästyvät. Osa kuluttajista ehkä siirtyy yksinkertaisten peruspuhelimien käyttäjiksi älypuhelimista.

Without software differentiation or cutting-edge hardware designs, device manufacturers must compete on scale and price. That reality is playing out in the Android marketplace. HTC, once a darling of Android device makers, has cut its revenue outlook repeatedly in recent months. "The smartphone market is seeing the normal course of evolution," says Chaudhuri. "In the beginning, there were a lot of different designs and touch-screen innovation. There were huge improvements. Now, improvements are incremental and not so radical that [consumers] need to switch smartphones every six months."
http://www.morningstar.fi/fi/news/articles/107717/The-Smartphone-Shakeout.aspx

Nokian asema on heikko, koska siltä puuttuu tarvittava skaala kännyvalmistuksessa. Samsungin mahdollisuuksia lisää se, että Samsung tekee komponentteja muille eli sen skaala on valtava.
Apple and Samsung's positions at the top aren't solidified, Chaudhuri states, because the market "hasn't reached a dominant hardware design." Many consumers still want a smartphone with a physical keyboard rather than a touch screen. And the market for smartphones also continues to coalesce with the tablet sector. "The dominant hardware design is not quite settled due to the physical limitations of creating one device that can do everything."
http://www.morningstar.fi/fi/news/articles/107717/The-Smartphone-Shakeout.aspx

Dominanttia designiä ei ole vielä löydetty eli vielä ehtii muuttaa markkinarakennetta mutta kiirettä pitää.

Nokian tilanne näyttää varsin surkealta, koska oikeastaan Nokialle ei ole mitään tarvetta.




lauantai 11. elokuuta 2012

Robottikauppa

Robottikauppa luo otsikoita.
http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/08/10/porssirobotit-villiintyivat-taas-euron-kurssiin-piikki/201235391/12

Robottikauppa on kauppaa, jota tietokone käy suhteellisen itsenäisesti erilaisten algoritmien perusteella. Robottikaupalla suomessa helposti tarkoitetaan samaa kuin high frequency trading. HFG on kuitenkin vain pieni osa algoritmikaupan mahdollisuuksista.
http://en.wikipedia.org/wiki/High-frequency_trading

http://en.wikipedia.org/wiki/Algorithmic_trading

http://topics.nytimes.com/topics/reference/timestopics/subjects/h/high_frequency_algorithmic_trading/index.html

High frequency tradingissa (HFT) käytetyt algoritmit ovat lyhyiden vasteaikojen takia väistämättä varsin yksinkertaisia.
http://www.wired.com/wiredscience/2012/02/high-speed-trading/

http://www.wired.com/business/2012/08/ff_wallstreet_trading/

Valonnopeus ja tiedonsiirron viiveettömyys ovat äärimmäisen keskeisessä asemassa high speed tradingissä.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=light+speed

High speed tradingissä nopeus ja viiveettömyys on niin arvokasta, että usein (aina) järjestelmät täytyy kytkeä omiin verkkoihinsa, jotka on erityisesti suunniteltu erittäin nopeiksi ja matalaviiveisiksi. Erikoisnopeissa yhteyksissä hyödynnetään mm. sitä, että valo kulkee ilmassa nopeampaa kuin optisessa kaapelissa eli yhteyksissä käytetään mm. avoimen tilan lasereita.
http://en.wikipedia.org/wiki/Free-space_optical_communication

Samoin radioaalto kulkee ilmassa nopeampaa kuin valo optisessa kaapelissa.

HFT pörssin pitää olla täysin automatisoitu ja kaiken kaupankäynnin pitää tapahtua tietokoneilla eli perinteinen ihmisten välityksellä käytävä kauppa on väistämättä liian hidasta. HFT asettaa myös käytetylle tietojärjestelmälle äärimmäisen kovat vaatimukset.
http://www.businessinsider.com/idiots-guide-to-high-frequency-trading-2012-8

HFT parantaa markkinoiden toimintaa ja siirtää ne lähemmäs täydellistä markkinaa missä hinnat sisältävät kaiken olemassaolevan informaation.
http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/robottikauppa+vei+piensijoittajan+pikavoitot/a2005555

torstai 9. elokuuta 2012

Rotko pysäyttää Netflixin

Yhdysvalloissa on monia videopalveluita, joiden kautta voi katsella elokuvia ja sarjoja helposti silloin kun se itselle parhaiten sopii. Hulun ja Netflixin kaltaiset palvelut toimivat suoraan monilla eri laitteilla, sillä niitä voidaan käyttää tietokoneen lisäksi esimerkiksi televisioilla, konsoleilla ja Blu-ray -soittimilla.
http://www.digilelut.fi/2012/08/nytko-television-katselu-vihdoin-muuttuu-netflix-tulossa-suomeen-huhun-mukaan/

http://www.digilelut.fi/2012/08/potkitaan-munille-niin-paljon-kuin-pystytaan-sanoo-mtv-media-netflixista/

http://www.marmai.fi/uutiset/mtvn+rotko+netflixista+ei+ole+haastajaksi/a827557

MTV3:n ohjelmia en juurikaan seuraa ja television katsominen on muutenkin vähäistä.

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Catchbox

"CatchBox on suunnattu tapahtumajärjestäjille tai ammattipuhujille, jotka haluavat ottaa sen osaksi esitystään. Kyselyitä on tullut myös konsulttiyrityksiltä. Audiotuotteiden markkinat ovat varsin keskittyneet suurille toimijoille jotka myyvät tai vuokraavat laitteita, joten pyrimme markkinoille niiden kautta. Lisäksi avaamme oman verkkokaupan, josta kuka tahansa voi ostaa kuution", Korpela kertoo.
http://www.talouselama.fi/Kasvuyritykset/pehmea+mikrofonikuutio+lensi+yleison+sydamiin++startup+loi+valmiin+tuotteen+2+kuukaudessa/a2139106

Mielenkiintoinen suomalaisinnovaatio, heitettävä mikrofoni.
http://thecatchbox.com/

Heitettäviä kameroita on myös. Mikrofoniin voisi varmaankin integroida myös kameran. Esim. sillä voisi ottaa heiton aikana kuvan yleisöstä ja luoda siitä 3d mallin jota voisi näyttää.

lauantai 4. elokuuta 2012

Android kovassa kasvussa Kiinassa

China grabbed 27 percent of the 158 million global smartphone shipments in the second quarter of 2012, compared to 16 percent in the U.S., according to Canalys.
That's an increase of 32 percent over the previous quarter and 199 percent from the previous year. In total, China received shipments of 42 million smartphones during the quarter for its second consecutive quarter of record-breaking volumes, the analyst firm said.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2408018,00.asp

Android kasvaa rajusti Kiinassa, koska Kiinan valtio ei halua olla riippuvainen Amerikasta teknologiassa. Kiinan haluttomuuteen olla riippuvainen Yhdysvalloista on Kiinan pyrkimys kasvattaa suvereniteettiaan ja Amerikan agressiivisuus Kiinaa kohtaan.
http://ostatic.com/blog/canalys-researchers-report-strong-android-smartphone-numbers

Without mentioning China by name, Clinton will urge African leaders to carefully consider projects proposed by foreign countries that do not demand complete accountability and may encourage corruption to the detriment of the people of some of the world's most impoverished nations, according to the officials who spoke on condition of anonymity because they were not authorized to preview the speech.
http://www.foxnews.com/us/2012/07/31/terror-china-reach-top-clinton-agenda-in-africa/

Hillary Clinton pitkälti pilasi Nokian mahdollisuudet Kiinassa. Nyt Kiina ei varmasti enää halua olla riippuvainen Microsoftista.
http://news.xinhuanet.com/english/indepth/2012-08/03/c_131759593.htm

http://news.xinhuanet.com/english/china/2012-08/04/c_131760963.htm

Kiinan kommunistinen puolue tuskin laskee Microsoftia minkäänlaiseen asemaan Kiinan maailman suurimmilla kännymarkkinoilla. Kiinan pitkän tähtäimen tavoite on syvä riippumattomuus Lännestä huipputeknologiassa. Prosessoripuolella kiinalaisten arvioiden mukaan Kiina voi olla riippumaton Lännestä vuoden 2020 kieppeillä.
http://www.shanzai.com/

http://www.theaustralian.com.au/news/breaking-news/china-takes-swipe-at-clinton-over-africa/story-fn3dxix6-1226442564175

http://tietsikka.blogspot.fi/2012/05/paatelaite-os-konvergenssi.html

http://www.piksu.net/artikkeli/kiinasta-vetoapua-maailmantaloudelle

http://www.rt.com/news/china-economy-united-states-afghanistan-827/

torstai 2. elokuuta 2012

Summa nousee

Google osti maaliskuussa 2009 Summan paperitehtaan suomalaiselta paperinvalmistajalta Stora Ensolta, ja kertoi suunnitelmistaan muuttaa 60-vuotias paperitehdas palvelinkeskukseksi investoimalla 200 miljoonan euroa.
http://googlefipress.blogspot.fi/2012/08/google-investoi-150-miljoonaa-euroa.html

http://yle.fi/uutiset/google_investoi_150_miljoonaa_laajennukseen_haminassa/6240155

Summan paperitehdas haminassa nousee uuteen loistoon ja luo työtä.
http://saaressa.blogspot.fi/2012/07/blogspotfi.html