maanantai 28. tammikuuta 2013

Nokia unohti strategian

KTM Paula Kilpisen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä uusiväitöstutkimus väittää, että Nokian strateginen muutos merkittäväksi älypuhelinvalmistajaksi hidastui, koska yritys keskittyi Aasian nopeasti kasvaviin markkinoihin ja halpoihin peruspuhelimiin.
http://www.talouselama.fi/nokialandia/uusi+selitys+sille+miksi+nokia+menetti+alypuhelinvaltikkansa/a2165809
http://epub.lib.aalto.fi/fi/diss/?cmd=show&dissid=473

http://epub.lib.aalto.fi/pdf/diss/Aalto_DD_2013_013.pdf

Paula Kilpinen on tehnyt väitöskirjan kansainväliseen liiketoimintaan (IB). Ilmeisesti Nokia jäi uinumaan menneeseen menestykseen ja strateginen johtaminen unohdettiin ja tapeltiin organisaatiossa sisällä suunnasta.

In terms of managerial implications this study also highlights the temporal and spatial asymmetries present in internal selection environments within the multinational firm, and the importance of aligning the internal selection environment with strategy. This requires an ability to address ambiguous and contradictory elements, and to overcome the inherent heterogeneity within the multinational firm. Moreover, this study emphasizes the role of timing in determining an evolutionary fit between firm capabilities and the external environment. This involves not only being responsive to external changes but also avoiding a premature release of certain capabilities that in the case of insufficient support or negative feedback may hamper the future development of the capability, as suggested by Adner and Levinthal (2002).
http://epub.lib.aalto.fi/pdf/diss/Aalto_DD_2013_013.pdf

Kilpisen Nokian puhelimista keräämät viitteet ovat vain suomalaisia ja varsin heikkotasoisia. Olisi kannattanut tutustua amerikkalaisiin känny-, tiedonsiirto- jne julkaisuihin eikä käyttää jotain heikkolaatuista suomalaista talousjournalismia. Suomalaiset toimittajat ovat pääasiallisesti heikkoja ymmärtämään kännyalaa. Jussi Mediaa lukuunottamatta Suomi Media on teknologiselta ja taloudelliselta ymmärrykseltään lähinnä surkeaa. Itse suosittelen amerikkalaisia lähteitä ainakin pääasiallisesti, koska ne ovat laadultaan selvästi parhaita. Suomessa on kyllä äänekkäitä Nokia kriitikkoja mutta he ovat pääasiallisesti huonosti asioita ymmärtäviä eivätkä tunne alaa syvällisesti ja etenkin maailmanmarkkinoita. Kehitysmaiden asioita eivät monet seuraa ollenkaan, koska eivät riittävää teoreettista osaamista.

http://finnsanity.blogspot.fi/2013/01/mika-nokian-osakkeenomistajia-vaivaa.html

Arhi Kuittinen on kirjoittanut Nokiasta ja Kuittinen on korostanut analyysissään Nokian johdon itselleen luomaa henkistä vankilaa joka sitten teki Nokiasta looserin. Harhainen itsestään liikoja kuvitteleva messiaaninen johto tuhosi Nokian. Nokian ongelmat johtuvat siis pitkälti Jorma Ollilan ja kumppaneiden persoonista ja heidän interpersoonallisista suuruuskuvitelmistaan. Ongelma on myös johdon itsestään luoma johtajakultti, joka esti uudistumisen.
http://finnsanity.blogspot.fi/2013/01/elop-mumisee-paineen-alla-androidista.html

Jorma Ollila tuhosi Nokian omaan mielipuolisuuteensa ja harhaisen persoonansa takia. Lisäksi Nokia unohti asiakastarpeet ja asiakkaan kokonaan. Olisiko Jorma Ollilan pitänyt käydä markkinoinnin peruskurssi? Markkinoinnin peruskurssilla olisi käyty läpi asiakkaan ja asiakastyytyväisyyden arvo ja se jo pelkästään sisäistettynä olisi pelastanut Nokian. Nokian johdon virheet eivät sinällään olleet suuria mutta ne olivat fataaleja. Asiakkaan aliarvioiminen ja pilkkaaminen on yleensä fataalivirhe. Organisaation sisäiset ongelmat olisi voinut ratkaista vaikka ulkoistamalla kännyköiden tekemisen ja suunnittelun kokonaan aasialaisille alihankkijoille ja maksamalla Nokialaisille vaikka oleskelusta ja viinan juonnista.

Kilpisen väitöskirja on kovin vaikeaselkoinen ja vaikeasti luettava. Onko Kilpinen halunnut peittää kritiikkinsä monimutkaisen kielen alle poliittisista syistä vai onko kirjoitustyyli vain Kilpiselle tyypillinen. Tieteellinen kieli on usein vaikeaselkoista mutta kaikista parhaat tutkijat yleensä kuitenkin kykenevät tuottamaan ymmärrettävää kieltä, tosin Kilpiselle englanti on vieraskieli.

torstai 24. tammikuuta 2013

Nokia ei jaa osinkoa

Sijoittajakonkari Erkki Sinkkoa Nokian hallituksen esitys nollaosingosta ei miellytä. Hänen mukaansa johto ei ymmärrä, kuinka suuri imagotappio osingon maksamatta jättämisestä tulee.
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/erkki+sinkko+ei+sulata+nokian+nollaosinkoa++quoten+mene+yhtiokokoukseenquot/a873367

Teknologia yritykset, jotka kykenevät kasvamaan eivät pääasiallisesti jaa osinkoja. Osinkojen jakaminen ei ole yritykselle mitenkään edullista. Osalle sijoittajista osinkot ovat hyvinkin epäedullisia. Perusrahoitusteoriassa on selvitetty asiaa perin juurin.

http://books.google.fi/books?id=m1iBmIVz2mkC&pg=PA234&dq=interest+finance+stock&hl=en&sa=X&ei=PVkBUc7AIea64ATwx4HIAw&redir_esc=y#v=onepage&q=interest%20finance%20stock&f=false

http://books.google.fi/books?id=zepGuo84-8AC&pg=PA5&dq=interest+finance+stock&hl=en&sa=X&ei=PVkBUc7AIea64ATwx4HIAw&redir_esc=y#v=onepage&q=interest%20finance%20stock&f=false

Iso tekijä on verolainsäädäntö ja kansainvälisillä yrityksillä osa sijoittajista sijoitsee maissa joissa näitä yleensä verotetaan erilailla. Osinkoja yleensä verotetaan monessa maassa. Osinkojen jakoa on monesti tulkittu teknologiayrityksissä negatiivisesti, koska osinkojen jakaminen tarkoittaa, että yrityksen johto uskoo, ettei sillä ole pääomalle hyviä sijoituskohteita. Jotkut sijoittajat tietysti arvostavat osinkoja ja tietyllä lailla osinkojen jako voi saada pääoman tehokkaampaan käyttöön eli ei se automaattisesti aina ole huono asia.

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Logitech K400

Ostin Logitech K400 näppäimistön Android HDMI tikkuun. Näppäimistö toimii ihan hyvin. Itsellä on ollut ongelmia saada omaan Android HDMI tikkuun kunnolla toimiva näppäimistö. Itsellä on ollut useampi langaton multimedianäppäimistö ja toiminnassa on ollut jotain vikaa. Joko kantavuutta on vähän. Trackballit eivät ole olleet mitenkään kauhean hyviä.

Logitech K400 näppäimistö toimii hyvin. Tasohiiri toimii sinällään hyvin muttei mitenkään täydellisesti.     Näppiksen tasohiirellä voi vierittää selainta vetämällä kahta sormea vierekkäin ja ominaisuus toimii suhteellisen hyvin mutta mieluummin olisin ottanut näppikseen mekaanisen pyörittimen.
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/47190/dcnmh/Logitech-Wireless-Touch-Keyboard-K400

Toimintamatka on erittäin hyvä ja muutenkin kivan kevyt ja luotettava näppäimistö. Itse olen tykännyt Logitechin ohjaimista ja näppäimistä. Jos näppiksessä olisi mekaaninen rulla, niin se olisi varsin hyvä multimedianäppikseksi. Nyt se on ehkä 8+ tai 9- näppis. Jos olisi mekaaninen rulla mukana niin ehkä voisi antaa 9 1/2 (Asteikolla 0-10).

Erityisesti nyt kun tietotekniikan käyttö muuttuu muuttuu myös ohjaimille ja käyttötilanteille asetetut tarpeet.

tiistai 8. tammikuuta 2013

Nokia ja Android

Nokia ei tule tekemään yhtään Android puhelinta niin kauan kuin Stephen Elop ja Microsoft Nokiaa johtavat.
http://gadgets.ndtv.com/mobiles/news/nokia-to-build-android-powered-phones-blame-the-translator-314722
So, the way I think about it is, in the current war on ecosystems, we are fighting with Windows Phone. That's what we're doing. Now, what we're always doing is asking, how does that evolve? What's next? What role does HTML5 play? What role does Android or other things play in the future? We're looking further into the future, but it terms of what we're bringing to market, and what we're immediately focused on, we're focused on Windows Phone.
http://gadgets.ndtv.com/mobiles/news/nokia-to-build-android-powered-phones-blame-the-translator-314722

Ihmettelen kyllä suuresti niitä, jotka seuraavat Nokiaa ja heidän ymmärrystä Nokian strategiasta ja Stephen Elopin roolista ja Microsoftista. Stephen Elop ei ole Nokian johtaja sattumalta vaan ihan tarkoituksella. Nokia ei tee Androidia niin kauan kuin Stephen Elop on Nokian johdossa ja Eloppi varmasti pitää huolen, että hänen seuraajansakin on Microsoftin miehiä. Toinen asia on, jos Nokian hallitus tarkoituksella hankkii Nokian johtoon uuden henkilön, joka muuttaa Nokian kurssin toisenlaiseksi mutta Nokian nyt varsin sitoutunut Microsoftiin. En näe mitään muutosta asiaan sellaisella aikavälilä, joka on ennustettavissa ja nähtävissä edes heikosti. Mikään ei viittaa siihen, että Nokia lähtisi hortoilemaan Androidin perään. Nokia on mennyt naimisiin Microsoftin kanssa ja se liitto kestää.
http://www.informationweek.com/hardware/processors/intel-hedges-bets-gets-cozy-with-android/240145725

http://finnsanity.blogspot.fi/2013/01/elop-mumisee-paineen-alla-androidista.html

http://economia.elpais.com/economia/2013/01/04/actualidad/1357311412_694701.html

http://chinahour.blogspot.fi/2013/01/apple-ceo-china-will-be-biggest-market.html

torstai 3. tammikuuta 2013

Nokian tulevaisuus

Nokian tulevaisuus on vieläkin veitsenterällä.
Nokia tulee myymään koko matkapuhelinliiketoimintansa ja -infrastruktuurinsa joko Huaweille tai Microsoftille. Yhtiön panostus Windows 8:aan ei ole tuottanut odotettua tulosta, minkä johdosta älypuhelinosasto siirtyy todennäköisesti Microsoftille ja muut osa-alueet Huaweille. Tämän jälkeen Nokia keskittyisi palveluihin ja ohjelmistokehitykseen.
http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.cfm/2013/01/02/forbes_nokia_myy_matkapuhelintoimintansa_huaweille_tai_microsoftille_vuoden_2013_aikana

http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/9382-nokia-vetaa-edelleen-suomea-nyt-alas

http://www.forbes.com/sites/tristanlouis/2012/12/30/2013-in-mobile/

Itse en näe kovinkaan todennäköisenä, että Microsoft ostaisi Nokian. Jos Microsoft ostaisi Nokian se varmaankin pilkkoisi ja myisi sen edelleen kumppaneilleen.
http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/9382-nokia-vetaa-edelleen-suomea-nyt-alas

http://yle.fi/uutiset/rim_maksoi_nokialle_50_miljoonaa_euroa_patenttikiistan_sovittelemiseksi/6436154

Microsoft Phonesta ei mitenkään varmasti kehity edes kolmanneksi merkittävintä ekosysteemiä vaan kolmannesta tilasta käydään kovaa kilpailua Firefoxin, Tizenin, Jollan ja Ubunto for Mobilen kanssa.
http://www.mobiiliblogi.com/2013/01/02/samsungin-ensimmainen-tizen-puhelin-julki-alkuvuodesta/

Kiinassa on sitten vielä Alibabaa ja kumppaneita ja vielä Amazoniltakin pitäisi olla tulossa jotain elikkä kilpailua riittää.
http://www.uusisuomi.fi/raha/56316-riemu-repesi-nokiasta-nyt-ft-pilaa-suomalaisten-ilon